Knihy dočítané, cena René udelená

Naši gymnazisti sú od samého začiatku (teda od roku 2017) zapojení do literárnej ceny René, ktorá má podporovať čítanie mladých, prejaviť u nich záujem o knihy a zoznámiť ich s umelecky hodnotnou súčasnou slovenskou literatúrou. Je to prvá literárna cena, ktorú udeľujú študenti vybraných gymnázií z celého Slovenska raz ročne za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo.

Projekt vstúpil do svojho piateho ročníka zverejnením pätice titulov, ktoré študentom na čítanie vybrala odborná porota Anasoft litera. Boli to nasledovné diela:

Nataša Holinová: Prípad starej dámy (Ikar 2020)
Barbora Hrínová: Jednorožce (Aspekt 2020)
Jana Juráňová: Naničhodnica (Aspekt 2020)
Richard Pupala: Ženy aj muži, zvieratá (Lindeni 2020)
Zuzana Šmatláková: Nič sa nestalo (Marenčin PT 2020)

V prvom kole žiaci udeľujú knihám, ktoré prečítali svoje hlasy. V druhom kole jeden študent ako zástupca školy diskutuje s oponentmi z ostatných škôl o ich preferovaných tituloch. Na spoločnom stretnutí určia hlasovaním víťaza – laureáta ceny René – Anasoft litera gymnazistov. Absolútny víťaz ceny René je vyhlasovaný na podujatí Autoriáda, ktoré sa v Bratislave koná na konci kalendárneho roka. V tomto roku sa víťazkou stala Barbora Hrínová s knihou poviedok Jednorožce.

Zaujímavým podujatím v rámci projektu je aj beseda so spisovateľmi. My sme sa zúčastnili besedy so spisovateľkou Janou Juráňovou, ktorá napísala knihu Naničhodnica.

Dievčatám – čitateľkám z nášho gymnázia - sa najviac páčila kniha Prípad starej dámy. Autorku inšpiroval skutočný príbeh 85-ročnej starej dámy, ktorá sa dostane do rúk bytovej mafie. Tá ju najskôr odlúči od postihnutej dcéry a snaží sa ju obrať aj o byt. Lenže stará dáma je naučená bojovať od svojej mladosti, lebo prežila koncentračný tábor, a tak sa obráti na novinára, ktorý sa je snaží pomôcť. Ako príbeh skončí prezrádzať nebudeme, ale knihu vám odporúčame prečítať. Tiež vám ponúkame nasledovné stránky, kde sa viac dozviete o celom podujatí Cena René.


Video z Autoriády
Článok na webe LIC
CR v Rádiu Devín

Galéria k článku
Galéria k článku

Gymnázium vo Vrábľoch
Školská ul. 1232/26
952 80 Vráble

Riaditeľka gymnázia:
PaedDr. Eliška Matušková
matuskova@gymvrable.sk
037 / 783 21 30

Sekretariát:
sekretariat@gymvrable.sk
037 / 783 21 29

viac informácií