Ženy z transportov

Múzeum holokaustu v Seredi je súčasťou SNM-Múzea židovskej kultúry v Bratislave. Vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi.

Aj to sme sa dozvedeli vo štvrtok, 25.11. 2021, na spoločenskovednom seminári. Workshop sa kvôli opatreniam tejto doby musel realizovať prostredníctvom online stretnutia cez aplikáciu ZOOM. No myslím si, že aj keď sme nemali možnosť vidieť expozíciu naživo, príbehy, ktoré sme počuli, nás dokázali chytiť za srdcia tak či tak. Počas druhej svetovej vojny boli zo Serede deportovaní slovenskí židia.

Mali sme tú česť, vypočuť si dojímavé príbehy pani Evy a Heleny, ktoré spájalo niečo spoločné. Obidve si, bohužiaľ, prešli peklom na zemi. Workshop nám priblížil spovede každej z nich.

Pani Helena, ktorá síce už nie je medzi nami, prosila budúce generácie, aby sa neprestávali zaujímať o túto tému a posúvali ju ďalej s myšlienkou, že temné obdobie holokaustu, by sa už NIKDY nemalo opakovať. Sme zodpovední za našu budúcnosť, to ale neznamená, že máme právo zabúdať na našu minulosť, ktorá sa týka všetkých rovnako.

Galéria k článku
Galéria k článku

Gymnázium vo Vrábľoch
Školská ul. 1232/26
952 80 Vráble

Riaditeľka gymnázia:
PaedDr. Eliška Matušková
matuskova@gymvrable.sk
037 / 783 21 30

Sekretariát:
sekretariat@gymvrable.sk
037 / 783 21 29

viac informácií